Eugenia Sobkowska Spis treści Życiorys naukowy | Rodzina | Uwagi | Przypisy | Bibliografia | Menu...
Absolwenci Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w PoznaniuPolscy biochemicyPolscy technolodzy żywnościWykładowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w PoznaniuUrodzeni w 1926Zmarli w 2017Pochowani na Cmentarzu na Junikowie
3 września1926Częstochowie10 grudnia2017PoznaniupolskatechnologprofesorbiochemiimagistraUniwersytetu PoznańskiegoJózefa Janickiegonauk rolniczychdziekanaWydział Nauk o Żywności i Żywieniuprodziekanembarwnikamiburaka ćwikłowegoJanuszem CzapskimPANCmentarzu Junikowo w PoznaniuElżbieta CzerwińskaZbigniew CzerwińskiAkademii Ekonomicznej w PoznaniuJerzy SobkowskiUniwersytetu WarszawskiegoMichał SobkowskiInstytucie Chemii Bioorganicznej PAN
| ||
Eugenia Sobkowska (2006) | ||
Data i miejsce urodzenia | 3 września 1926 Częstochowa | |
Data i miejsce śmierci | 10 grudnia 2017 Poznań | |
Zawód, zajęcie | technolog żywności, nauczyciel akademicki | |
Narodowość | polska | |
Tytuł naukowy | profesor | |
Alma Mater | Uniwersytet Poznański | |
Uczelnia | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | |
Wydział | Wydział Technologii Żywności | |
Stanowisko | dziekan (1984–1987) | |
Rodzice | Kazimierz Gertruda Prejzner[1] | |
Małżeństwo | Władysław Sobkowski[1] |
Eugenia Sobkowska (ur. 3 września 1926 w Częstochowie[1], zm. 10 grudnia 2017 w Poznaniu[2][3]) – polska technolog żywności, profesor nauk rolniczych, specjalizująca się w biochemii i technologii owoców i warzyw[4].
Spis treści
1 Życiorys naukowy
2 Rodzina
3 Uwagi
4 Przypisy
5 Bibliografia
Życiorys naukowy |
Tytuł magistra uzyskała w roku 1951 na Wydziale Rolnym Uniwersytetu Poznańskiego[a], gdzie rozpoczęła pracę w zespole prof. Józefa Janickiego jeszcze przed ukończeniem studiów[5]. W roku 1971 została kierownikiem Zakładu Technologii Owoców i Warzyw i funkcję tę piastowała do czasu przejścia na emeryturę w roku 1991[5][6]. W roku 1985 uzyskała tytuł profesora nauk rolniczych[4][5]. W latach 1984–1987 pełniła funkcję dziekana Wydziału Technologii Żywności[7] (obecnie Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu), przez wiele lat była prodziekanem ds. dydaktyki tegoż wydziału[5].
Główne nurty pracy naukowej obejmowały badania nad przetwórstwem owoców i warzyw oraz związane z tym zagadnienia chemiczne. Za najważniejsze osiągnięcie E. Sobkowskiej uważane są badania nad barwnikami buraka ćwikłowego[5]. Opracowanie metody produkcji barwnika z tej rośliny było przedmiotem kilku patentów, których była współautorem wraz z prof. Januszem Czapskim[8]. W czasie aktywności zawodowej odbyła wiele staży i wyjazdów naukowych do Europy i Ameryki Północnej[5].
Członkini Sekcji Technologii i Chemii Żywności PAN, w ramach której była inicjatorką utworzenia Sekcji Technologii Owoców i Warzyw. Była też członkiem towarzystw naukowych i rad naukowych instytutów z branży technologii żywności. Z jej inicjatywy powstał Wielkopolski Oddział Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności[5].
Została pochowana na Cmentarzu Junikowo w Poznaniu[9].
Rodzina |
Siostra, Elżbieta Czerwińska oraz jej mąż, Zbigniew Czerwiński, byli profesorami ekonomii na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Brat męża, Jerzy Sobkowski, jest emerytowanym profesorem chemii Uniwersytetu Warszawskiego[10]. Syn, Michał Sobkowski, jest chemikiem, pracuje w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN[11].
Uwagi |
↑ W roku 1951 Wydział Rolniczy wszedł w skład nowo powstałej Wyższej Szkoły Rolniczej, przekształconej później w Akademię Rolniczą, a następnie w Uniwersytet Przyrodniczy.
Przypisy |
↑ abc Michał Sobkowski: Michał Sobkowski - życiorys. [dostęp 2017-12-12].
↑ Eugenia Sobkowska – nekrolog, nekrologi.wyborcza.pl, 12 grudnia 2017 [dostęp 2017-12-12] .
↑ Zmarła Pani Prof. dr hab. Eugenia Sobkowska, prof. zw., Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 12 grudnia 2017 [zarchiwizowane z adresu 2017-12-13] .
↑ ab Eugenia Sobkowska w bazie „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI).
↑ abcdefg Jankowski 2012 ↓, s. 81.
↑ Jankowski 2012 ↓, s. 79.
↑ Jankowski 2012 ↓, s. 27.
↑ Wyniki w bazie danych Worldwide dla: Sobkowska jako twórca. Espacenet, 1984–1995. [dostęp 2017-12-12].
↑ Informacje na stronie um.poznan.pl
↑ Michał Sobkowski: Michał Sobkowski - rodzina w bazie „Ludzie nauki”. [dostęp 2012-12-19].
↑ Michał Sobkowski w bazie „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI).
Bibliografia |
- 50 lat Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu 1962-2012. Tomasz Jankowski (red.). Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2012. ISBN 987-83-7160-671-7.
Kontrola autorytatywna (osoba):
ISNI: 0000 0001 1242 1986
VIAF: 163806867
NLP: A19973366
- WorldCat