Eugenia Sobkowska Spis treści Życiorys naukowy | Rodzina | Uwagi | Przypisy | Bibliografia | Menu...


Absolwenci Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w PoznaniuPolscy biochemicyPolscy technolodzy żywnościWykładowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w PoznaniuUrodzeni w 1926Zmarli w 2017Pochowani na Cmentarzu na Junikowie


3 września1926Częstochowie10 grudnia2017PoznaniupolskatechnologprofesorbiochemiimagistraUniwersytetu PoznańskiegoJózefa Janickiegonauk rolniczychdziekanaWydział Nauk o Żywności i Żywieniuprodziekanembarwnikamiburaka ćwikłowegoJanuszem CzapskimPANCmentarzu Junikowo w PoznaniuElżbieta CzerwińskaZbigniew CzerwińskiAkademii Ekonomicznej w PoznaniuJerzy SobkowskiUniwersytetu WarszawskiegoMichał SobkowskiInstytucie Chemii Bioorganicznej PAN





















































Eugenia Sobkowska


Ilustracja
Eugenia Sobkowska (2006)
Data i miejsce urodzenia

3 września 1926
Częstochowa
Data i miejsce śmierci

10 grudnia 2017
Poznań
Zawód, zajęcie

technolog żywności, nauczyciel akademicki
Narodowość

polska
Tytuł naukowy

profesor

Alma Mater

Uniwersytet Poznański
Uczelnia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział

Wydział Technologii Żywności
Stanowisko

dziekan (1984–1987)
Rodzice
Kazimierz
Gertruda Prejzner[1]
Małżeństwo
Władysław Sobkowski[1]

Eugenia Sobkowska (ur. 3 września 1926 w Częstochowie[1], zm. 10 grudnia 2017 w Poznaniu[2][3]) – polska technolog żywności, profesor nauk rolniczych, specjalizująca się w biochemii i technologii owoców i warzyw[4].




Spis treści






  • 1 Życiorys naukowy


  • 2 Rodzina


  • 3 Uwagi


  • 4 Przypisy


  • 5 Bibliografia





Życiorys naukowy |


Tytuł magistra uzyskała w roku 1951 na Wydziale Rolnym Uniwersytetu Poznańskiego[a], gdzie rozpoczęła pracę w zespole prof. Józefa Janickiego jeszcze przed ukończeniem studiów[5]. W roku 1971 została kierownikiem Zakładu Technologii Owoców i Warzyw i funkcję tę piastowała do czasu przejścia na emeryturę w roku 1991[5][6]. W roku 1985 uzyskała tytuł profesora nauk rolniczych[4][5]. W latach 1984–1987 pełniła funkcję dziekana Wydziału Technologii Żywności[7] (obecnie Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu), przez wiele lat była prodziekanem ds. dydaktyki tegoż wydziału[5].


Główne nurty pracy naukowej obejmowały badania nad przetwórstwem owoców i warzyw oraz związane z tym zagadnienia chemiczne. Za najważniejsze osiągnięcie E. Sobkowskiej uważane są badania nad barwnikami buraka ćwikłowego[5]. Opracowanie metody produkcji barwnika z tej rośliny było przedmiotem kilku patentów, których była współautorem wraz z prof. Januszem Czapskim[8]. W czasie aktywności zawodowej odbyła wiele staży i wyjazdów naukowych do Europy i Ameryki Północnej[5].


Członkini Sekcji Technologii i Chemii Żywności PAN, w ramach której była inicjatorką utworzenia Sekcji Technologii Owoców i Warzyw. Była też członkiem towarzystw naukowych i rad naukowych instytutów z branży technologii żywności. Z jej inicjatywy powstał Wielkopolski Oddział Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności[5].


Została pochowana na Cmentarzu Junikowo w Poznaniu[9].



Rodzina |


Siostra, Elżbieta Czerwińska oraz jej mąż, Zbigniew Czerwiński, byli profesorami ekonomii na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Brat męża, Jerzy Sobkowski, jest emerytowanym profesorem chemii Uniwersytetu Warszawskiego[10]. Syn, Michał Sobkowski, jest chemikiem, pracuje w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN[11].



Uwagi |




  1. W roku 1951 Wydział Rolniczy wszedł w skład nowo powstałej Wyższej Szkoły Rolniczej, przekształconej później w Akademię Rolniczą, a następnie w Uniwersytet Przyrodniczy.



Przypisy |




  1. abc Michał Sobkowski: Michał Sobkowski - życiorys. [dostęp 2017-12-12].


  2. Eugenia Sobkowska – nekrolog, nekrologi.wyborcza.pl, 12 grudnia 2017 [dostęp 2017-12-12] .


  3. Zmarła Pani Prof. dr hab. Eugenia Sobkowska, prof. zw., Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 12 grudnia 2017 [zarchiwizowane z adresu 2017-12-13] .


  4. ab Eugenia Sobkowska w bazie „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI).


  5. abcdefg Jankowski 2012 ↓, s. 81.


  6. Jankowski 2012 ↓, s. 79.


  7. Jankowski 2012 ↓, s. 27.


  8. Wyniki w bazie danych Worldwide dla: Sobkowska jako twórca. Espacenet, 1984–1995. [dostęp 2017-12-12].


  9. Informacje na stronie um.poznan.pl


  10. Michał Sobkowski: Michał Sobkowski - rodzina w bazie „Ludzie nauki”. [dostęp 2012-12-19].


  11. Michał Sobkowski w bazie „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI).



Bibliografia |


  • 50 lat Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu 1962-2012. Tomasz Jankowski (red.). Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2012. ISBN 987-83-7160-671-7.








Popular posts from this blog

Can't compile dgruyter and caption packagesLaTeX templates/packages for writing a patent specificationLatex...

Schneeberg (Smreczany) Bibliografia | Menu...

Hans Bellmer Spis treści Życiorys | Upamiętnienie | Przypisy | Bibliografia | Linki zewnętrzne |...