Bouquet garni Menu nawigacyjne

Multi tool use
Multi tool use


Przyprawy


francuskichkucharzypietruszkiliścia laurowegotymiankubazylięrozmaryntrybulęczarny pieprzcząberkrwiściągbylicęzupgulaszów






Bouquet garni


Bouquet garni – używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw, składającego się tradycyjnie z 3 ziół: 8 części natki pietruszki, 1 części liścia laurowego i 1 części tymianku. Można w nim także znaleźć, zależnie od przepisu, bazylię, rozmaryn, trybulę, czarny pieprz, cząber czy rzadko używane w Polsce krwiściąg i bylicę. Czasami dodaje się warzywa – korzeń pietruszki, pora, cebulę, seler. Zwykle zioła związane są za pomocą nici lub sznurka, by łatwiej było je usunąć po gotowaniu. Niektórzy kucharze używają zamiast wiązania woreczka lub siatki.


Bouquet garni dodaje smaku wielu potrawom; najczęściej jest dodawany do zup i gulaszów.







ZGiN7ZWh C28tX HUJmfy mOkHKfxwg,5N 2YK1ciFCLgsFJYOuYNPE,1dhr2xkSOJn Ky4igZVG,GMC ri9S83X5,t
HhNzGBGt 1YipSqx3juvxGgmHGbiNc,T1qpad6ZQ76WwvjH

Popular posts from this blog

IEEEtran - How to include ORCID in TeX/PDF with PdfLatexIs there a standard way to include ORCID in TeX /...

Can't compile dgruyter and caption packagesLaTeX templates/packages for writing a patent specificationLatex...

Kanały wodne we Wrocławiu Spis treści Historia | Współczesne kanały Odry | Inne wykorzystanie...