Bouquet garni Menu nawigacyjne


Przyprawy


francuskichkucharzypietruszkiliścia laurowegotymiankubazylięrozmaryntrybulęczarny pieprzcząberkrwiściągbylicęzupgulaszów






Bouquet garni


Bouquet garni – używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw, składającego się tradycyjnie z 3 ziół: 8 części natki pietruszki, 1 części liścia laurowego i 1 części tymianku. Można w nim także znaleźć, zależnie od przepisu, bazylię, rozmaryn, trybulę, czarny pieprz, cząber czy rzadko używane w Polsce krwiściąg i bylicę. Czasami dodaje się warzywa – korzeń pietruszki, pora, cebulę, seler. Zwykle zioła związane są za pomocą nici lub sznurka, by łatwiej było je usunąć po gotowaniu. Niektórzy kucharze używają zamiast wiązania woreczka lub siatki.


Bouquet garni dodaje smaku wielu potrawom; najczęściej jest dodawany do zup i gulaszów.







Popular posts from this blog

Paper upload error, “Upload failed: The top margin is 0.715 in on page 3, which is below the required...

Emraan Hashmi Filmografia | Linki zewnętrzne | Menu nawigacyjneGulshan GroverGulshan...

How can I write this formula?newline and italics added with leqWhy does widehat behave differently if I...