Nugat Skład nugatu | Zobacz też | Menu nawigacyjne


DeserySłodycze


łac.fr.syropumiodemorzechami włoskimimigdałamikakaoMontélimarProwansjiCremonyLombardiiJijonyWalencjiWarszawieorzechy włoskie






Nugatowa czekolada i pralinki




Kawałek nugatu orzechowo- czekoladowego na waflu


Nugat (łac. nux, fr. noix – orzechy) – rodzaj deseru, składającego się z masy z syropu gotowanego z miodem, wymieszanej z siekanymi orzechami włoskimi lub migdałami oraz pianą ubitą z białek, czasem z dodatkiem kakao.


We Francji, Włoszech, Hiszpanii są miasta słynne ze swoich nugatów (np. lawendowo-migdałowy nugat z Montélimar w Prowansji, torrone z Cremony w Lombardii, turrón z Jijony w Walencji). W Polsce sprzedawany jest w Warszawie cukierek nugatowy o nazwie Pańska skórka.



Skład nugatu |


Cukier, miód, piana z białek i orzechy. Gorący syrop cukrowy łączony jest z gorącym miodem i wlewany powoli do piany z białek, całość ubijana jest w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Na końcu dodaje się posiekane orzechy włoskie.



Zobacz też |



  • Marcepan

  • Toblerone

  • Pańska skórka




Popular posts from this blog

Can't compile dgruyter and caption packagesLaTeX templates/packages for writing a patent specificationLatex...

Schneeberg (Smreczany) Bibliografia | Menu...

Hans Bellmer Spis treści Życiorys | Upamiętnienie | Przypisy | Bibliografia | Linki zewnętrzne |...