Awamori Przypisy | Bibliografia | Linki zewnętrzne | Menu nawigacyjneHistory of AwamoriAlcoholic...


Napoje alkoholoweKuchnia japońskaPrzetwory z ryżu


japońskiejOkinawaRiukiuTajlandiaTajlandiishōchūsake






Butelka awamori Kikunotsuyu i szklanka trunku w popularnej odmianie z lodem


Awamori (jap. 泡盛 awa-mori) – rodzaj napoju alkoholowego, pochodzącego z japońskiej wyspy Okinawa.


Od początku XV wieku wyspy Riukiu prowadziły wielostronny handel z Chinami i krajami Azji Południowo-Wschodniej. Import obejmował również destylowany alkohol z terenów ówczesnego Syjamu (obecnie Tajlandia), co pociągnęło za sobą wprowadzenie na wyspy tamtejszej techniki i produkcję własnego alkoholu. Z biegiem lat udoskonalano proces wytwarzania i wprowadzano zmiany, co pozwoliło nawet na jego eksport[1].


Awamori jest wytwarzana w procesie destylacji długoziarnistego ryżu gatunku indica[2], sprowadzanego z Tajlandii. Produkcja jest więc podobna, jak w przypadku shōchū, ale odmienna od procesu wytwarzania sake (właśc. nihon-shu), w którym wykorzystuje się fermentację.


W przypadku alkoholu Okinawy wykorzystuje się grzyby o nazwie Aspergillus awamori. Sake natomiast jest wytwarzana przy użyciu grzybów Aspergillus ozyrae[3].


Średni poziom alkoholu etylowego w awamori wynosi około 30%. Jednakże istnieją warianty wysokoprocentowych odmian tego trunku, które przekraczają 60% alkoholu. Napój podaje się głównie z dodatkiem wody oraz kostkami lodu. Sposób ten jest popularny właśnie na Okinawie.


Nazwę "awamori" zaczęto używać pod koniec XVII wieku. Wcześniej używano nazw: "saki", "shigechi saki" i "okusuri" (lekarstwo). Jest wiele teorii na temat pochodzenia nazwy awamori:



  • była niegdyś produkowana z prosa, a to po japońsku awa;

  • w trakcie nalewania tworzy bąbelki (również awa);

  • podczas nalewania mocnego alkoholu tworzy pianę (awa).

  • przybysze z klanu Satsuma na Kiusiu nazwali ten alkohol awamori, aby odróżnić go od własnego shōchū[4].



Przypisy |




  1. History of Awamori (ang.). OKINAWA AWAMORI Distillers Association, 2002. [dostęp 2016-10-28].


  2. Alcoholic Beverages (ang.). japan-guide.com, 2016. [dostęp 2016-10-28].


  3. Naomichi Ishige: The History and Culture of Japanese Food (ang.). s. 139. [dostęp 2016-10-28].


  4. About Awamori (ang.). Zuisen Distillery Co., Ltd. [dostęp 2016-10-28].



Bibliografia |


  • Okinawa Prefectural Government, "Awamori", Okinawa: Cultural Promotion Division, Okinawa Tourism and Cultural Affairs Bureau, 1996.


Linki zewnętrzne |



  • Strona oficjalna Zuisen Distillery Co., Ltd. z Okinawy

  • Strona oficjalna wytwórni Kumejima’s Kumesen z Okinawy





Popular posts from this blog

Can't compile dgruyter and caption packagesLaTeX templates/packages for writing a patent specificationLatex...

Schneeberg (Smreczany) Bibliografia | Menu...

Hans Bellmer Spis treści Życiorys | Upamiętnienie | Przypisy | Bibliografia | Linki zewnętrzne |...