Malina (roślina) Gatunki | Zobacz też | Przypisy | Menu nawigacyjneMalina
Różowate
gatunkówrodzajuowocówdna kwiatowegojeżynataksonu
Malina – grupa gatunków z rodzaju Rubus L. wyróżniana zwyczajowo ze względu na czerwoną barwę owoców i łatwość ich odpadania od dna kwiatowego (pozostałe gatunki noszą zwyczajową nazwę rodzajową jeżyna)[1]. U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego.
Grupa ta nie jest wyróżniana w randze taksonu w klasyfikacji biologicznej.
Gatunki |
Do malin należą wybrani przedstawiciele podrodzajów Ideobatus (liście pierzastodzielne), Cylastis (liście trójdzielne) i Chamaemorus (pojedyncze, najczęściej klapowane liście, pędy bezkolcowe).
Spośród gatunków rodzimych w Polsce do malin zaliczane są[1]:
malina kamionka Rubus saxatilis
malina moroszka Rubus chamaemorus – gatunek objęty w Polsce ochroną prawną.
malina tekszla Rubus arcticus
malina właściwa Rubus idaeus
Spośród gatunków spoza Polski do malin należą:
malina omszona Rubus strigosus,
malina zachodnia Rubus occidentalis.
Zobacz też |
- Choroby malin
Przypisy |
↑ ab Alicja Szweykowska, Jerzy Szweykowski: Słownik botaniczny. Wyd. II, zmienione i uzupełnione. Warszawa: Wiedza Powszechna, 2003, s. 333. ISBN 83-214-1305-6.