Pangium edule Morfologia i biologia | Zastosowanie | Przypisy | Menu nawigacyjneAngiosperm Phylogeny...

Multi tool use
Kuchnia singapurskaKuchnia indonezyjskaAchariaceae
gatunekdrzewocyjanowodórMalezjiSingapurzeayam buah keluakkuchni Nyonya
| ||
![]() | ||
Systematyka[1] | ||
Domena |
eukarionty |
|
Królestwo |
rośliny |
|
Klad |
rośliny naczyniowe |
|
Klad |
Euphyllophyta |
|
Klad |
rośliny nasienne |
|
Klasa |
okrytonasienne |
|
Klad |
różowe |
|
Rząd |
malpigiowce |
|
Rodzina |
Achariaceae |
|
Nazwa systematyczna | ||
Pangium edule Reinw. Syll. Pl. Nov. 2:13. 1826 (ex Blume, Catalogus 112. 1823, nom. nud.) |
Pangium edule – gatunek drzewa zaliczany do rodziny Salicaceae[2] lub Achariaceae[3].
Morfologia i biologia |
Wysokie drzewo pochodzące z namorzyn Azji Południowo-Wschodniej. Produkuje duże, trujące owoce, które można uzdatnić do spożycia poprzez fermentację. Drzewo potrzebuje wielu lat na wydanie owoców i nasion, tak więc nie opłaca się ich sadzenie. Nasiona pozyskuje się z drzew dziko rosnących. Świeże owoce i nasiona zawierają cyjanowodór i są śmiertelnie trujące. Cyjanowodór usuwa się poprzez fermentację i gotowanie nasion.
Zastosowanie |
W Malezji i Singapurze nasiona wykorzystywane są powszechnie do sporządzania potrawy ayam buah keluak w kuchni Nyonya[4]. W niektórych regionach Indonezji z mielonych nasion sporządza się sos zwany rawan[5][6].
Nasiona Pangium edule
Przypisy |
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2009-05-05].
↑ PNGTreesKey - Pangium edule Reinw
↑ Pangium edule information from NPGS/GRIN
↑ CC Chia, Nonya Recipes #3
↑ Makansutra - Celebrating Asian food culture and lifestyle
↑ EatingAsia: Tarry, Tarry Night
fZ2QFn UuEXp5Twe iyj0Yq6u6AdWh6EB,raeiDFAmw0ysG,K0KEF6lXE Zt,R E,iDk2