Pangium edule Morfologia i biologia | Zastosowanie | Przypisy | Menu nawigacyjneAngiosperm Phylogeny...


Kuchnia singapurskaKuchnia indonezyjskaAchariaceae


gatunekdrzewocyjanowodórMalezjiSingapurzeayam buah keluakkuchni Nyonya


















































Pangium edule


Ilustracja

Systematyka[1]

Domena

eukarionty

Królestwo

rośliny

Klad

rośliny naczyniowe

Klad

Euphyllophyta

Klad

rośliny nasienne

Klasa

okrytonasienne

Klad

różowe

Rząd

malpigiowce

Rodzina

Achariaceae

Nazwa systematyczna

Pangium edule Reinw.
Syll. Pl. Nov. 2:13. 1826 (ex Blume, Catalogus 112. 1823, nom. nud.)

Pangium edule – gatunek drzewa zaliczany do rodziny Salicaceae[2] lub Achariaceae[3].



Morfologia i biologia |


Wysokie drzewo pochodzące z namorzyn Azji Południowo-Wschodniej. Produkuje duże, trujące owoce, które można uzdatnić do spożycia poprzez fermentację. Drzewo potrzebuje wielu lat na wydanie owoców i nasion, tak więc nie opłaca się ich sadzenie. Nasiona pozyskuje się z drzew dziko rosnących. Świeże owoce i nasiona zawierają cyjanowodór i są śmiertelnie trujące. Cyjanowodór usuwa się poprzez fermentację i gotowanie nasion.



Zastosowanie |


W Malezji i Singapurze nasiona wykorzystywane są powszechnie do sporządzania potrawy ayam buah keluak w kuchni Nyonya[4]. W niektórych regionach Indonezji z mielonych nasion sporządza się sos zwany rawan[5][6].




Nasiona Pangium edule



Przypisy |




  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2009-05-05].


  2. PNGTreesKey - Pangium edule Reinw


  3. Pangium edule information from NPGS/GRIN


  4. CC Chia, Nonya Recipes #3


  5. Makansutra - Celebrating Asian food culture and lifestyle


  6. EatingAsia: Tarry, Tarry Night








Popular posts from this blog

Can't compile dgruyter and caption packagesLaTeX templates/packages for writing a patent specificationLatex...

Schneeberg (Smreczany) Bibliografia | Menu...

Hans Bellmer Spis treści Życiorys | Upamiętnienie | Przypisy | Bibliografia | Linki zewnętrzne |...