Kwas giberelinowy Przypisy | Menu nawigacyjne77-06-5dane zewnętrzneKwas giberelinowy (CID: 6466)Kwas...
DioleHormony roślinneNienasycone kwasy karboksyloweGamma-LaktonyHydroksykwasyAlkohole drugorzędoweAlkohole trzeciorzędowe
wielofunkcyjnywielopierścieniowyorganiczny związek chemicznyhormonu roślinnegometabolitpatogenuwzrostmieszaniną
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ogólne informacje | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Wzór sumaryczny | C19H22O6 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Masa molowa | 346,37 g/mol | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Identyfikacja | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Numer CAS | 77-06-5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PubChem | 6466[1] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa) |
Kwas giberelinowy (GA3) – wielofunkcyjny, wielopierścieniowy organiczny związek chemiczny. Spotykany w organizmach grzybowych i roślinnych. Kwas giberelinowy wykazuje aktywność biologiczną hormonu roślinnego, jego aktywność biologiczna polega na stymulacji wzrostu, oraz rozwoju roślin (przyspiesza kiełkowanie).
Uważany niegdyś za produkt pochodzenia wyłącznie grzybowego, obecnie większość badaczy skłania się ku konkluzji, że jest on jednak produkowany w organizmie roślinnym[5].
Kwas giberelinowy został wyizolowany w formie krystalicznej przez japońskich badaczy T. Yabutę i T. Sumiki w 1938 roku jako uboczny metabolit grzybowego patogenu roślinnego Gibberella fujikuroi powodującego nadmierny wzrost rośliny. Pierwotny produkt okazał się mieszaniną trzech związków, natomiast w 2003 roku znanych było już 130 kwasów giberelinowych[6] określanych jako gibereliny.
Kwas giberelinowy jest szeroko wykorzystywany w sadownictwie w celu produkcji bezpestkowych owoców (np. mandarynek, winogron)[7]
Przypisy |
↑ Kwas giberelinowy (CID: 6466) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
↑ ab CRC Handbook of Chemistry and Physics, David R.D.R. Lide (red.), wyd. 90, Boca Raton: CRC Press, 2009, s. 3-266, ISBN 978-1-4200-9084-0 .
↑ abc Kwas giberelinowy (nr G7645) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski. [dostęp 2012-05-08].
↑ Kwas giberelinowy (nr G7645) (ang.) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Stanów Zjednoczonych (ze względu na zmianę sposobu wywołania karty charakterystyki, aby pobrać kartę dla obszaru USA, na stronie produktu należy zmienić lokalizację na "United States" i ponownie pobrać kartę). [dostęp 2012-05-08].
↑ RamwantR. Gupta RamwantR., S KS.K. Chakrabarty S KS.K., Gibberellic acid in plant, „Plant Signaling & Behavior”, 8 (9), 2013, DOI: 10.4161/psb.25504, ISSN 1559-2316, PMID: 23857350, PMCID: PMC4002599 [dostęp 2018-11-19] .
↑ Lewis N. Mander. Twenty years of gibberellin research. „Nat. Prod. Rep.”. 20 (1), s. 49–69, 2003. DOI: 10.1039/b007744p (ang.).
↑ AnuradhaA. Upadhyay AnuradhaA. i inni, GA3 application in grapes (Vitis vinifera L.) modulates different sets of genes at cluster emergence, full bloom, and berry stage as revealed by RNA sequence-based transcriptome analysis, „Functional & Integrative Genomics”, 18 (4), 2018, s. 439–455, DOI: 10.1007/s10142-018-0605-0, ISSN 1438-7948, PMID: 29626310 [dostęp 2018-11-19] .
Kontrola autorytatywna (związek chemiczny):
GND: 4208535-4
BNCF: 21844