Bamberka (pszenica) Przypisy | Menu nawigacyjneNasiona, katalog 2015


Zboża


kultywarpszenicyozimejziarnawyleganieKłoszeniekłosachbiałekglutenusedymentacjiagrotechnikibambrówBambergu




Bamberka – kultywar pszenicy ozimej. Na Listę Odmian Zbóż wpisana w 2011. Cechuje się jednym z najwyższych w Polsce (w grupie A) potencjałem plonowania ziarna[1].


Roślina o przeciętnej zdrowotności i zwiększonej wysokości, ale też zwiększonej podatności na wyleganie. Kłoszenie i dojrzewanie jest późniejsze od średniej. Odporność na porastanie ziarna w kłosach – średnia. Plon ziarna średni. Masa tysiąca ziaren duża, wyrównanie wysokie, gęstość ziarna w stanie zsypanym – wyższa od przeciętnej. Duża zawartość białek i glutenu. Liczba opadania oraz wskaźnik sedymentacji – wysokie. Tolerancja na zakwaszanie gleby – przeciętna. Odmiana ta charakteryzuje się średnią reakcją na intensywny poziom agrotechniki[2].


Nazwa wywodzi się od bambrów, osadników z Bambergu na ziemiach polskich.



Przypisy |




  1. Nasiona, katalog 2015


  2. Lista odmian zalecanych do uprawy w województwie opolskim na rok 2015, OODR Łosiów, 2015, s.7, ​ISBN 978-83-60304-68-6








Popular posts from this blog

Can't compile dgruyter and caption packagesLaTeX templates/packages for writing a patent specificationLatex...

Schneeberg (Smreczany) Bibliografia | Menu...

Hans Bellmer Spis treści Życiorys | Upamiętnienie | Przypisy | Bibliografia | Linki zewnętrzne |...