Bamberka (pszenica) Przypisy | Menu nawigacyjneNasiona, katalog 2015
Zboża
kultywarpszenicyozimejziarnawyleganieKłoszeniekłosachbiałekglutenusedymentacjiagrotechnikibambrówBambergu
Bamberka – kultywar pszenicy ozimej. Na Listę Odmian Zbóż wpisana w 2011. Cechuje się jednym z najwyższych w Polsce (w grupie A) potencjałem plonowania ziarna[1].
Roślina o przeciętnej zdrowotności i zwiększonej wysokości, ale też zwiększonej podatności na wyleganie. Kłoszenie i dojrzewanie jest późniejsze od średniej. Odporność na porastanie ziarna w kłosach – średnia. Plon ziarna średni. Masa tysiąca ziaren duża, wyrównanie wysokie, gęstość ziarna w stanie zsypanym – wyższa od przeciętnej. Duża zawartość białek i glutenu. Liczba opadania oraz wskaźnik sedymentacji – wysokie. Tolerancja na zakwaszanie gleby – przeciętna. Odmiana ta charakteryzuje się średnią reakcją na intensywny poziom agrotechniki[2].
Nazwa wywodzi się od bambrów, osadników z Bambergu na ziemiach polskich.
Przypisy |
↑ Nasiona, katalog 2015
↑ Lista odmian zalecanych do uprawy w województwie opolskim na rok 2015, OODR Łosiów, 2015, s.7, ISBN 978-83-60304-68-6